woensdag 24 oktober 2012 20:41

Catechese en Jongerenpastoraat

Beste jongeren:
Het nieuwe winterseizoen is inmiddels al weer even bezig. Wat een voorrecht om elke keer met het woord van God bezig te zijn. Misschien zie jij dat nog niet zo, maar wie weet ga je dat ook ontdekken. De Naam van de HEERE is met jouw naam verbonden. Vorig jaar zijn velen van jullie trouw geweest en deden ook goed mee. Jammer….., er waren er ook die niet zo trouw kwamen en erger nog die afhaakten. Het kan toch niet waar zijn dat je wat God aan jou beloofd heeft zomaar veracht, naast je neerlegt? Voel je alsnog welkom dit nieuwe seizoen.  Fijn dat er van jullie kant vragen kwamen naar ons als catecheten. Vroeger zeiden ze het al: “van vragen word je wijs”. Sommige jongeren stellen zelden of nooit een vraag. Heeft dat met ongeïnteresseerdheid te maken,  of ben je gewoon verlegen? Wij, als catecheten zijn deze zomer toegerust om als er van jullie kant geen vragen zijn die aan jullie te stellen en daarmee jullie als het ware aan het denken en meedoen te krijgen. Verder zijn we ook geïnformeerd over een nieuwe eigentijdse catechese methode. Vragen zijn er te over, zeker anno 2019. Wat te denken van de vele vluchtelingen wereldwijd? En hoe moet het met ons klimaat, de opwarming van de aarde? De aarde waarop we wonen raakt uitgeput en delen ervan zijn door brand verwoest. Wie heeft nog antwoorden op zoveel andere vragen die er zijn? De Heere zegt in Zijn woord dat als je eigen wegen gaat, er geen toekomst is. Maar de Heere zegt: “Ik zal raad geven, Mijn oog zal op je zijn”. Zo zien we als catecheten er weer naar uit om met jullie bezig te zijn, met dat wat er echt toe doet. Wat waarde heeft voor nu en voor de toekomst, ja voor eeuwig. Mooi dat er weer velen gekomen zijn en meedoen. En jullie…, die de uitnodiging naast je neer hebben gelegd, kom en doe ook mee!

Ouders: Stimuleer uw kinderen om goed voorbereid naar de catechisatie te gaan. Laat ze merken dat het ook uw belang is. Dat u achter, ja naast hen staat, zeker als het om deze zo belangrijke zaken gaat wat het Koninkrijk van God betreft. Laten we samen om onze jongeren biddend, belangstellend en meelevend heen staan.

Verzoek omwonenden “Onder de Wiek”: Vooral op maandagavond komen er nogal wat jongeren met de auto. Nu weten jullie dat er rond “Onder de Wiek” best een parkeerdruk is. Kom indien het kan, zoveel mogelijk met elkaar. En denk ook aan de parkeerplaatsen achter het gebouw. Verder nog van mijn kant, laat de omwonenden geen overlast van ons ondervinden. Dat ze weten mogen door hoe jullie je gedragen, dat jullie bij God horen. Er zijn namelijk mensen die alleen de Bijbel van jouw en ons gedrag lezen. Ook daarin hebben we onze verantwoordelijkheid.

Maandag 9 september zijn de gewone catechisaties weer begonnen met een preekbespreking n.a.v. de opening winterwerk preek. Alle jongeren vanaf 11 jaar hebben een persoonlijke uitnodiging ontvangen voor de (gewone) catechisatie. De jongeren die in het aankomende seizoen 21 jaar worden en nog geen belijdenis hebben gedaan, zijn uitgenodigd voor de 21+ catechese. Jongeren die geen uitnodiging hebben ontvangen, maar toch graag met deze groep willen meedoen zijn ook hartelijk welkom!! Is het echter niet mogelijk de catechese op een maandag of dinsdag te volgen dan zal er bij voldoende belangstelling weer een zogenaamde bezemgroep zijn op evt. vrijdagavond. De tijd kan dan nog overlegd worden. Opgeven bij ondergetekende.

De catechisatielessen worden gegeven door onze predikanten: ds. E. Gouda en ds. A. de Lange en de catecheten: E. Breedveld, Adr. de Groot, A. de Jong, J.G. Macdaniel, H. Noorland – de Groot (aangepaste catechese), H. den Ouden, A. van Rees. en J.L. Stouten. Ds. E. Gouda verzorgt dit  seizoen de belijdeniscatechese.

Om de totale kosten voor de lesboekjes wat te beperken, vragen we een bijdrage van € 5,00 per lesboekje. Dit bedrag moet op de eerste catechisatieavond aan de catecheet worden overhandigd. Iedere catechisant is verplicht om een lesboekje en zijn of haar Bijbel bij zich te hebben! Door voorzichtig met het boekje om te gaan en de antwoorden van de vragen & opdrachten in een schrift te schrijven, kan het meerdere jaren meegaan en kunnen eventuele andere kinderen er ook nog gebruik van maken.

Op de volgende pagina’s ziet u het schema van de catechisatiedata + bijbehorende lesstof en het catechisatierooster.
Het is de bedoeling dat in de aangegeven week de informatie en de Bijbelstudie van de vermelde les wordt gelezen.

Het leerwerk betreft voor de groepen die deel 1 en 2 behandelen: belijdenis/leer uit je hoofd en vragen van de vorige les.  Voor de groepen die deel 3 en 4 behandelen: de vragen bij de Heidelbergse Catechismus van de vorige les.

We roepen de jongeren op om de catechisatielessen trouw te bezoeken en mee te doen. Zorg dat je de stof heb doorgelezen en gemaakt. Wanneer een catechisant niet in de gelegenheid is om de catechisatie les bij te wonen, dient hij of zij telefonisch contact op te nemen met de betreffende catecheet om het verzuim door te geven. Als er niet is afgemeld en een catechisant blijkt toch afwezig te zijn, dan neemt de catecheet uiterlijk de volgende dag telefonisch contact op met de ouders. De 18-plussers dragen hierin zelf hun verantwoordelijkheid.

Wanneer uw kind moeite heeft met het niveau van de lesstof of het leerwerk, is het raadzaam om dit door te geven aan de catecheet. Hij/zij is vanzelfsprekend bereid om daar rekening mee te houden. Uiteraard is het altijd mogelijk om (telefonisch of via de mail) contact op te nemen met de catecheet om bepaalde zaken met betrekking tot de catechese te bespreken. Dit wordt zelfs zeer op prijs gesteld.

E. Breedveld, jeugdouderling

Laatst aangepast op woensdag 02 oktober 2019 10:37
 

Agenda

<<  November 2019  >>
 zo  ma  di  wo  do  vr  za 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
242526272930

We(r)kwoord

Wendt u naar mij toe en wordt behouden...want Ik ben God en niemand meer. Jes.45:22

 

Diensten

Zondag: 10.00 - 11.30uur
Zondag: 18.30 - 20.00uur

Locatie

Lekdijk 118
Nieuw-Lekkerland

Postadres

Scriba A.M. Versteeg
Roerdomp 48
2957 NE Nieuw-Lekkerland